Polisen aktiv i Ryd efter våldsupptrappning

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Linköping var aktiv under lördagskvällen och natten till söndagen. Bland annat genomfördes ett stort antal kontroller av personer och fordon i stadsdelarna Ryd och Skäggetorp.

Kontroller gjordes även på flera platser i Linköping, samt även i Norrköping. I något fall har även beslag gjorts i ett fordon i Linköping, kopplat till tidigare oroligheter i Ryd. Det handlar inte om något skjutvapen. Fortfarande har ingen gripits för de händelser om inträffat.

Polisen vill inte heller berätta exakt vad det handlar om för bråk och kallar det inte för ett gängkrig.

– Jag skulle vilja beskriva det som oroligheter, det är grupper som inte är överens med varandra helt enkelt säger Fredrik Kliman polisens presstalesman till Östnytt.

Under helgen har polisens huvudinriktning varit att arbeta trygghetsskapande och ha hög synlighet. Ett stort antal poliser, både uniformerade och civila, har befunnit sig i Linköping under natten och de tidiga morgontimmarna. Insatsen kommer enligt polisen att fortsätta så länge det behövs.

Oroliga boende

Trots polisens närvaro så växer oron i Ryd. Flera av dom personer som Östnytt möter känner obehag av det som inträffat.

– Jag bor granne här och är väldigt orolig och jag tänker flytta nu, säger Marianne Bergström som bor intill där det brann i fredagsnatt.

 Bertil Persson också han boende i Ryd är inne på samma spår.

– Lite oroligt är det ju, man vet ju aldrig vad som kan hända i fortsättningen säger han till Östnytt.

Efterlyser resurser

Kommunen efterlyser mer resurser från polisens sida.

– Vi gör det vi ska, men det måste till mer från polisen för att stävja det här, det är en polisiär uppgift att stävja kriminalitet, inte en kommunal, det säger Muharrem Demirok centerpartistiskt kommunalråd till Östnytt.

Polisen menar dock att man måste samarbeta i större utsträckning.

– Det här handlar om samverkan med andra parter, bland annat kommunen och socialtjänsten så att polisen kan inte stå ensam i en sån här fråga säger Fredrik Kliman, polisens presstalesman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.