Foto: TT

Målet nått efter 30 mil

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 19 000 cyklister gick i mål på jubileumsrundan.

Årets Vätternrunda bjöd på sagolikt väder.

Eva-Lena Frick, VD på Vätternrundan sitter i målområdet där solen skiner och tar emot trötta, men glada cyklister.

– Det är helt fantastiskt.  Alla är så glada och nöjda och berättar om en fantastisk runda.

Först i mål

Klockan 04.43 på lördagsmorgonen kan den första cyklisten i mål och deltagarna fortsätter att nå målet i en strid ström.

– Många kom i mål vid 15-tiden på lördagen och vid 16-tiden hade nästan 14 500 passerat mållinjen men det är ett motionslopp och ingen brådska för deltagarna. Vi väntar många målgångar under lördagskvällen, men vid midnatt stänger vi målgången säger Eva-Lena Frick.

Få har brutit

Totalt fick 650 cyklister bryta loppet, vilket enligt arrangörerna är en låg siffra om man jämför med tidigare lopp.

Det vackra vädret har gjort att många orkat hålla ut.

– Vi har haft perfekta förutsättningar. Det här vädret är allt vi kan önska och det bidrar till att få har klivit av, säger Eva-Lena Frick.

Pustar ut

I stadsparken i Motala parken ligger nu trötta cyklister och pustar ut efter loppet. Mat serveras till deltagarna och det är en strykande åtgång på pastasallad med kyckling, berättar Eva-Lena Frick.

Har det inträffat några olyckor?

– Tolv personer har förts till sjukhus, utan allvarligare skador. De har fått lämna sjukhuset, vad jag vet, och vi har inte haft några större olyckor än. Det blir alltid en del skador, eftersom cyklister krokar i varandra. Det som inträffat är så att säga klassiska cykelskador på nyckelben och skrubbsår.

Totalt delltog 23.000 cyklister i årets Vätternrunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.