Knuttarna vaknar på våren. Foto: Arkivbild

Många faror för vårlystna mc-förare

Uppdaterad
Publicerad

Sol och vår lockar ut många att ta ut bågen på vägarna. Men när motorcykelsäsongen kickar igång ökar också olyckorna.

Att motorcyklisterna vaknat ur sitt ide är ett säkert vårtecken. Många är sugna på att ta sig ut på de bara vägbanorna – men våren bär också med många faror för mc-förarna.

-Så fort folk tar ut sina motorcyklar händer det olyckor. Många förare är ovana och har inte suttit på en motorcykel på ett halvår, säger Maria Nordqvist vid intresseorganisationen Sveriges Motorcyklister.

En fara för medtrafikanter

Ringrostiga förare har ofta problem med bromsteknik och kurvtagning. En annan fara är medtrafikanterna.

-Många trafikanter är inte vana att se oss. Man tror det är en moped eller tittar helt enkelt inte efter motorcyklar. Det blir många kollisioner, säger Maria Nordqvist.

Lösgruset bakom olyckor

Den mest årstidsbundna risken är dock grus som ligger kvar sedan vintern och får många att tappa fästet. Enligt försäkringsbolaget Svedeas beräkningar orsakar lösgruset runt 600 olyckor om året, med omkring 300 skadade.

-Mer än hälften av alla grusolyckor sker de första månaderna, mars, april och maj, säger Olle Molin, produktchef för mc-försäkringar på Svedea.

Hundratals svåra mc-olyckor årligen

Döda i mc-olyckor

År Antal

2010 37

2011 46

2012 31

2013 40

2014 31

Svårt skadade i mc-olyckor

År Antal

2010 260

2011 319

2012 247

2013 253

2014 250

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.