Foto: SVT

Många vill bli övervakade under natten

Uppdaterad
Publicerad

I Östergötland finns det flera kommuner som på försök använder sig av nattkameror inom vård och hemtjänsten.

Även om intresset är stort, så är det ändå få kommuner som använder sig av nattkameror permanent.

I Ödeshög och Mjölby var man tidigt ute med att prova kameror för nattillsyn, och här har man tagit ett fast beslut att använda tekniken.

Nämnden fattade ett beslut under juni 2016, och det skedde efter en utprovningstid på ett år, säger Pirjo Ohvo, chef för omsorgs- och socialförvaltningen i Mjölby.

Vad var det ni kom fram till vid utvärderingen?

– Vi kom fram till att tekniken frigör en mängd resurser då det är en mycket effektivare insats. Och det andra var att vi kan lägga de resurserna på andra insatser i vår verksamhet, säger Pirjo Ohvo.

Frivilligt att ha kamera

Även om beslutet att använda kameror för nattillsyn i hemtjänsten är permanent, så är det fortfarande ett frivilligt val för brukaren om man vill ha en kamera eller inte.

– Ja, när personen har fått ett tillsynsbeslut över natt så ska den få ett erbjudande om en kamera. Kameran är då ett komplement till att vi fysiskt kommer hem till personen, säger Pirjo Ohvo, chef för omsorgs- och socialförvaltningen i Mjölby.

Skeptiska till en början

Många äldre är i början skeptiska och oroliga främst för integriteten. Men efterfrågan har växt med tiden, och av de som provar nattkameran väljer 95 procent att fortsätta. Det visar en undersökning från SKL (Sveriges kommuner och landsting).

– Jag är inte alls förvånad. Istället för att någon kommer hem och väcker mig fyra gånger per natt så är det en fördel att ha en kamera. Och så skapar det en trygghet, säger Pirjo Ohvo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.