Maria är fånge på sitt eget hotell

Uppdaterad
Publicerad

Hotellägaren Maria Svensson i Kolmården utanför Norrköping har hamnat i en rävsax. Hennes hotell ligger mitt i den breda korridor där höghastighetsjärnvägen Ostlänken planeras att byggas.

Trafikverket vägrar att tala om den exakta bansträckningen och det gör att Maria Svensson varken vågar att renovera eller få hotellet sålt.

Hon har hamnat i fångenskap på sitt eget hotell.

Måste sälja inventarier

Om knappa två år ska arbetet vara igång. 15 mil höghastighetsjärnväg mellan Järna och Linköping ska börja byggas.

Men ännu har ingen av de 1300 mark- och fastighetsägarna i Sörmland och Östergötland som berörs av järnvägens dragning fått besked om deras fastigheter måste rivas eller om deras skog och åkermark kommer att stryka med.

– Jag måste sälja av det jag äger för att klara det hela. Jag har ju gäster, men det går ju inte runt när man har den här ovissheten över sig. När man kontaktar Trafikverket är alla mycket trevliga och sympatiska och förstår vad man sitter i för en rävsax. Men man får inga besked och så drar de ut på det hela tiden. Jag tycker att det är väldigt grymt att bli behandlad så här, säger Maria Svensson, hotellägaren och direktris på Stenkullens hotell i Kolmården.

Vågar inte renovera och ingen vill köpa

Maria Svenssons har bott på hotellet ända sedan 1957 då hennes far drev rörelsen. Efter faderns död tog hon över hotellet där hon i dag ensam sköter all matlagning och skötsel. Hon har en del gäster men kan inte utveckla företaget så länge beskedet om Ostlänkens placering dröjer. Hon kan heller inte sälja

– Jag kan inte sälja för ingen vill köpa hotellet när vi inte vet hur det blir med tåget, var det ska gå exakt, det är ju ingen som vågar köpa det då. Jag vågar ju inte satsa heller, renovera och investera, för då kanske jag inte får tillbaka de pengarna om hotellet måste lösas in och rivas, det är ju hopplöst, man vågar inte helt enkelt, säger Maria Svensson.

Hon kräver nu besked av Trafikverket, eftersom varje dag som går innebär ekonomisk förlust.

– Det är ju väldigt slött alltså att vi inte får veta mer. Det säger ju alla runtomkring här och ingen vågar ta tag i det och säga, så här blir det. Och finns det verkligen pengar till det här bygget, är det det som stoppar? säger Maria Svensson.

Är du en av de drabbade?

Hör av dig till vår reporter Kjell Lundström på telefon 011-210119 eller mejla kjell.lundstrom@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.