Emilia Grebner och Peter Franzén med barnen Nora och Martin Grebner. Foto: Cissi Säfström/SVT

Barnvagnsmarsch – för framtida mödrars skull

Uppdaterad
Publicerad

Idag tågade människor, med eller utan barnvagn, genom Linköping för att uppmärksamma den höga dödligheten vid graviditeter och förlossningar för kvinnor runtom i världen.

För åttonde året i rad marscherades det på flera håll i Sverige för att manifestera alla kvinnors rätt att överleva sin graviditet. Sammanlagt var ett femtiotal städer engagerade, i Östergötland marscherades det i Norrköping, Motala och Linköping.

– Vi gör det här för att uppmärksamma att det faktiskt är många kvinnor som dör i samband med graviditeter och förlossningar varje år och att kvinnors liv inte respekteras, säger Johanna Sörensson, som är initiativtagaren till årets barnvagnsmarsch i Linköping.

”Väcker stort intresse”

Varannan minut dör en kvinna till följd av komplikationer vid en graviditet, abort eller förlossning, menar RFSU, som står bakom manifestationen. Med dagens marsch vill arrangörerna få Sveriges politiker att ta upp ledarskapet för att minska mödradödligheten i världen. Det är särskilt viktigt nu, menar de, då det politiska klimatet i världen slår hårt mot kvinnors rättigheter.

Strax innan avfärd hade ett femtiotal personer samlats utanför Konsert och Kongress för att tillsammans, med enhetliga överdrag på barnvagnarna, tåga ner till Gyllentorget. Väl där hölls det tal.

– Det här är ett arrangemang som väcker stort intresse, jag tror att det är på grund av ämnet mödradödlighet, att många personer som går i den här marschen själva är i den åldern då det kan hända och att de därför vill vara delaktiga, säger Johanna Sörensson.

Första året

I gruppen återfanns Emilia Grebner och Peter Franzén från Mantorp. De gick med i marschen tillsammans med barnen Nora och Martin Grebner. De har funderat på att vara med tidigare, men det var först i år som de fick allt runtom att gå ihop.

– Vi har pratat om det här, hur bra vi har det här och vilken tur vi har som kan få den vård som finns i Sverige. Man tänker på vad som kunde ha hänt om det inte hade varit så bra, om jag hade dött och Peter blivit ensam kvar till exempel, säger Emilia Grebner.

Emilia Grebner har tidigare besökt Kenya som arbetsterapeut och själv sett hur annorlunda vården kan se ut beroende på var den söks.

– Det var rent hemskt. Där fick de ha med sig egna sprutor till sjukhusen och majoriteten har inte råd att få behandling medan vi här får det. Det gör att man vill stötta så mycket kan kan, säger Emilia Grebner.

Här kan du läsa mer om mödradödlighet och problematiken runt det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.