Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från marschen genom Boxholm och hör oppositionsrådet Lena Micko (S) svara på hur hon ser på vårdförbundets pågående blockad i klippet ovan. Foto: SVT/Linnea Burén

Marschmusik och tåg när arbetarna firade i Boxholm

Uppdaterad
Publicerad

Arbetarrörelsens högtidsdag, första maj, firades på många platser i Östergötland under dagen. I Boxholm tågade Socialdemokraterna till torget där regionrådet och tidigare civilminister Lena Micko (S) var en av talarna.

– Det är roligt att träffa människor och vara runt i Östergötland. Det blir alltid bra stämning på första maj, säger Lena Micko (S) oppositionsråd i Region Östergötland.

Den pågående ekonomiska krisen inom region Östergötland, som i nuläget styrs av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, var ett av ämnena som Lena Micko (S) tog upp i sitt tal.

Ni i Socialdemokraterna har styrt regionen i tidigare mandatperiod, kunde ni inte se att krisen var på gång?

– Vi har ett naturligtvis ett ansvar men nu har det gått väldigt fort. Vi måste se till att vi har en regeringen som ger stöd till sjukvården, säger hon till SVT.

Se bilderna från marschen genom Boxholm och hör Lena Micko svara om hur hon ser på vårdförbundets pågående blockad i klippet ovan.

Socialdemokratins historiska dominans i Boxholm

Sedan valet 2022 styr Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna i Boxholm.

Under mandatperioden 2018-2022 styrde Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna.

Innan dess hade Socialdemokraterna styrt Boxholm sedan kommunsammanslagningen 1971 och haft egen majoritet i alla val utom 1998, då man fick söka stöd hos Vänsterpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.