Vattnet odrickbart till midsommar

Uppdaterad
Publicerad

I Östra Ryd i Söderköping uppmanas invånarna fortfarande att koka dricksvattnet. En lampa med UV-ljus som ska rena vattnet har gått sönder och därför har E-coli- och koliforma bakterier kunnat bildas.

Just nu väntar kommunen på att den nya UV-lampan ska levereras, så att de kan ersätta den gamla. Men väntetiden gör att det kan dröja till midsommarafton innan vattnet i Östra Ryd går att dricka igen.

– Ja, efter felsökningar så har vi kunnat konstatera att vi har en UV-lampa som är defekt och behöver bytas, säger Theres Stark, chef för vatten och avfall, VA, i Söderköpings kommun.

Se mer: Bakterierna fanns i vattenverket

Koka vattnet innan förtäring

Kommunen rekommenderar fortfarande invånarna i Östra Ryd att koka vatten som ska drickas eller användas i mat. Men det är inga stora mängder bakterier som har upptäckts och vid provtagningar utanför vattenverket i Östra ryd så har inga bakterier kunnat hittas. Men för att vara på den säkra sidan så går kommunen ändå ut med rekommendationer.

– Nej, man kan inte dricka vattnet än, som försiktighetsåtgärd så ska man fortfarande koka vattnet. Däremot går det bra att duscha i det, säger Theres Stark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.