Foto: Ur trailern för ”Den blomstertid nu kommer”/Crazy Pictures

Mens och thriller för kommunens pengar

Uppdaterad
Publicerad

En mensaktivist på resa, två passionerade indianer och en thriller. Det är några av karaktärerna från de filmer som Norrköpings kommun nu satsar pengar på.

När kommunen öppnar plånboken får flera olika lokala företag i filmindustrin chans att komma ett steg närmre drömmen – att skapa film. SVT Nyheter Öst har träffat tre av nio filmproducenter, som fått löfte om bidrag, för att hänga med i deras värld.

Tre miljoner till film

Norrköpings kommun startade i maj 2015 en filmfond med en årlig pott på tre miljoner kronor. Pengarna frigjordes när Östgötateatern slogs samman med Symfoniorkestern och Linköping började betala mer till institutionerna.

Filmfonden är tänkt för att stötta lokaka och nationella tv- och filmproducenter i Norrköping och sätta staden på kartan för filmindustrin.

Thriller i Vånga

SVT Nyheter Öst träffade filmteamet Crazy Pictures ute på landet vid ett gammalt rött hus på en kulle, en mil utanför Vånga. Det är inspelningsdag och lite överallt står tält uppslagna och minibussar parkerade med öppna bakdörrar där sladdar och kablar hänger ut.

Flera vägskyltar talar om för oss att inspelning pågår. Producent, skådespelare, koordinatorer och scenografer är bara ett fåtal av alla inblandande personer i produktionen som springer runt på platsen.

Crazy Pictures gör långfilm

Ollé Tholén är producent och är en utav de fem bakomliggande hjärnorna i Crazy Pictures. Teamet har fått en miljon kronor av filmfonden som bidrag till deras första långfilm.

Sammanlagt beräknas filmen kosta drygt 15 miljoner. Ollé Tholén är positiv till filmfondens satsning och tycker att det berikar kommunen.

– Att kommunen satsar på oss är bra, dessutom leder det till fler jobb i regionen, det är en väldigt smart investering, säger Olle Tholén,

Män lever som indianer

Filmfinity är ett annat gäng unga män som skapar film. De ska göra en dokumentärfilm där de under ett års tid följer två pensionerade män som lever och lär likt indianer så mycket det bara går.

Indianerna hade tidigare sitt läger utanför Rejmyre, men har nu flyttat närmare Norrköping.

– Jag tycker det är väldigt kul att Norrköping utvecklas till en filmregion och det sker ju mycket med den här filmfonden men också för att det finns många duktiga filmare i regionen, säger Martin Andersson som är producent på produktionsbolaget Filmfinity.

150 mensberättelser

Ett annat projekt heter ”Blod, skam och fläckar”. Det ska bli en film om mens.

– Nu har vi samlat ihop typ 150 berättelser från menstruerande personer, vi har ju byggt en kulturskatt här, berättar Hanna Hannerz Simå som är en av filmens producenter. Deras projekt kommer att få 200.000 kronor av kommunen om de ror det i land och kan ordna andra finansiärer.

Sammanlagt har nio projekt hittills beviljats pengar från filmfonden. Altifrån 30.000 kronor för manusarbete till en miljon kronor för Crazy Pictures blivande biofilm ”Den blomstertid nu kommer”.

Faktaruta:

Filmfonden ska berika näringsliv, utbildning och kulturliv samt förstärka Norrköpings roll som ledande i regionens filmliv.

Källa: Norrköpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.