Mer vindkraft kräver ny kabel

Uppdaterad
Publicerad

Gotland ska bli världsledande på vindkraft till år 2025. Men för att nå dit krävs det att antalet verk fördubblas.

Ambitionerna för den gotländska vindkraften är höga. Fram till år 2025 ska antalet verk byggas ut till 400 stycken, med en samlad effekt på 1000 Mw.

Men ambitionerna måste nu läggas på is i väntan på en ny kabel till fastlandet. För den fulla kapaciteten i det nuvarande elnätet är nådd. I år kommer nio verk att byggas, sedan är det stopp.

Det blir ett glapp i fyra år innan Svenska kraftsnäts nya kabel är klar så att nya vindkraftverk kan kopplas in på nätet.

Men det blir inte tal om någon dötid – nya vindkraftsparker måste planeras för att Gotland ska kunna nå målet.

– Det här behöver tajmas hela vägen och då handlar det om att det måste finnas färdiga parker med tillstånd. Vi hoppas att vindkraftsprojektörerna nu gasar också, säger Lars Thomsson, regional vindkraftssamordnare.

Samtidigt som nya verk måste till så är branschen nere i en svacka. Elpriset är lågt, vilket är bra för konsumenterna, men sämre för producenterna. Bankerna är inte lika ivriga på att låna ut till vindkraftsprojekt, som för några år sedan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.