Nu har årets fördelningen av Lärarlönelyftet bestämts. Foto: SVT.

Miljoner till ökade lärarlöner

Uppdaterad
Publicerad

Tre miljarder kronor ska fördelas på ökade lärarlöner genom den nya satsningen Lärarlönelyftet.

Nu är det klart hur storl del av de tre miljarderna i Lärarlönelyftet som går till kommuner och huvudmän för friskolor. Det handlar om totalt ca tre miljarder och det räcker till att öka lönerna för ca 60 000 lärare och pedagoger. Även friskolor inkluderas i Lärarlönelyftet och här kan du se hela sammanställningen över hur mycket pengar som går till kommun och friskola.

Glädje i Motala

– Vi är jätteglada naturligvtis. Det innebär att vi kan premiera de som jobbat bra, säger Kristina Stenvall, verksamhetschef för grundskola och grundsärskola i Motala kommun. Hon förklarar vidare att de drygt 11,5 miljonerna är ett bidrag som inte påverkar lönerevisionen utan ligger utanför. Och att det kommer bli en viktig faktor för att behålla lärare.

– Det är ju stor brist på lärare och detta innebär att vi kan påverka lärare att inte gå till ett annat yrke, fortsätter Kristina Stenvall.

Bra att staten hjälper till

Gotland kommer att få drygt 13,8 miljoner och utbildningsdirektör Anders Jolby tycker att det är positivt att staten hjälper till när det gäller lärarnas situation.

Hur ska ni bestämma vilka lärare som får löneökning?

– Det är en process som redan är igång, och vi sitter i diskussion tillsammans med våra fackliga organisationer, säger Anders Jolby.

Lärarlönelyftets syfte

Lärarlönelyftet är ett statsbidrag som är tillför att skolhuvudmän ska kunna höja lönerna för särskilt kvalificerade lärare, förskolelärare och pedagoger. Syftet med bidraget är att höja läraryrkets attraktionskraft.

– Vi har en allvarlig lärarbrist i landet. Därför är vi positiva till alla insatser som kan få fler lärare att vilja stanna kvar i yrket, få fler att vilja bli lärare och dessutom locka tillbaka lärare till skolan, säger Joakim Feldt, avdelningschef på Skolverket.

Kriterier för att få löneökning

Det är inte alla lärare och pedagoger som kan få ta del av pengarna utan det ställs vissa krav. Man måste till exempel ha tagit särskilt ansvar för att utveckla undervisningen uppfyllt något av de andra kriterierna. Kommunen eller den fristående skolan avgör vilka lärare som ska få löneökning.

Så mycket får Gotland och de östgötska kommunerna

Boxholm 1 100 000

Finspång 5 200 000

Gotland 13 850 000

Kinda 2 450 000

Linköping 38 700 000

Mjölby 8 050 000

Motala 11 550 000

Norrköping 34 150 000

Söderköping 3 850 000

Vadstena 1 650 000

Valdemarsvik 1 400 000

Ydre 800 000

Åtvidaberg 3 350 000

Ödeshög 1 200 000

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.