Foto: SVT

Mjältbrandssmittan – ett mysterium

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett mysterium för myndigheterna var mjältbrandsmittan som upptäckts vid Omberg i Östergötland kommer från. I helgen konstaterades att mjältbrand hittats på ännu en gård vid Omberg. Det nya fallet rör en ko som betat några kilometer från det första smittstället.

Personal från Jordbruksverket, Länsstyrelsen Östergötland och Statens veterinärmedicinska anstalt arbetar nu med att lista ut orsaken till mjältbrandsfallen vid Omberg. Länsstyrelsen i Östergötland har till och med tagit in extrapersonal för att kunna hantera det uppkomna läget.

– Vi tar tacksamt emot tips från markägare, lantbrukare eller jägare om vad som kan ha hänt i området under åren, säger länsveterinär Helen Loor till SVT Nyheter Öst .

Utbrott av mjältbrand

Var mjältbrandssmittan kommer ifrån är i nuläget ett mysterium, förklarar hon.

– Troligen är det en grav med smittade djur som grävts upp, men vi vet inte säkert.

Förebyggande arbete

De personer som kan ha kommit i kontakt med de smittade djuren får förebyggande antibiotikabehandling. Nötkreatur på de drabbade gårdarna är också vaccinerade mot mjältbrand för att hindra eventuell smittspridning.

I morgon tisdag kommer jordbruksverket hålla ett informationsmöte i Vadstena om mjältbrandsfallen på Omberg

Jordbruksverket, Länsstyrelsen Östergötland, Statens veterinärmedicinska anstalt och smittskyddsläkaren som arbetar med mjältbrandsfallen finns på plats för att informera och svara på frågor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av mjältbrand

Mer i ämnet