Nytt läkemedel mot Alzheimer testas Foto: SVT

Möjligt medel mot Alzheimers

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Linköping kan ha kommit närmare ett läkemedel mot sjukdomen Alzheimers.

Att förklara vad forskarna kommit fram till är inte helt enkelt. Vid Linköpings universitet har man utvecklat en molekyl som heter p-FTAA. Denna molekyl används för att upptäcka proteinet beta-amyloid. Nu har forskarna tagit ytterligare ett steg i utvecklingen.

– Om man har ämnen som kan binda så effektivt till beta-amyloid, så borde man också undersöka om de kan förändra toxiciteten (giftigheten), säger Katarina Kågedal på Linköpings universitet.

Katarina Kågedal och Ann-Christin Brorsson är universitetslektorer i Linköping och har publicerat sina resultat i tidskriften ”Journal of Biological Chemistry”.

Beta-amyloid förekommer i flera former och en av formerna anses spela en viktig roll när det gäller nedbrytningen av nervceller hos alzheimerspatienter. Att reducera nivån av den aktuella formen av beta-amyloid skulle möjligen kunna hejda sjukdomen.

– Vår studie för p-FTAA allt hetare för både diagnostik och behandling. Man kan tänka sig en cocktail med andra läkemedel, till exempel antiinflammatoriska substanser, säger Ann-Christin Brorsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.