Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ali Hajar och Ali Haji vid moskén i Linköping tycker det är bra att målet nu går upp i rätten efter tre års väntan. Foto: Axel Brantemo/SVT

Moskén fick bränd koran på trappen: ”Mycket allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan placerades resterna av en bränd koran och bacon utanför entrén till moskén i Linköping. Församlingen hoppas nu att ärendet ska leda till att koranbränningar ska räknas som hets mot folkgrupp.

Det var den 11 september 2020 som en koran brändes tillsammans med bacon på en grill utanför domkyrkan i Linköping. De brända resterna placerades sedan utanför moskén i Linköping. En 27-årig man misstänks nu för hets mot folkgrupp efter händelsen.

– Det är jättebra att det går upp i rätten nu. Tyvärr har vi väntat i tre år och hade hoppats att det skulle hanterats snabbare, säger församlingsordföranden Ali Haji som hoppas att målet ska leda till att koranbränningar räknas som hets mot folkgrupp.

Koranbränning i Linköping 2020

Musik från Christchurch

Koranbränningen filmades och filmen musiksattes med en låt som kommit att förknippas med moskéattacken 2019 i Christchurch då omkring 50 personer mördades.

– Det är mycket allvarligt. Det här tog hoten och kränkningarna mot oss muslimer i Linköping till en helt annan nivå, säger Ali Hajar som är medlem i församlingen och har ett politiskt engagemang i Socialdemokraterna.

Hur ser du på debatten där ena lägret vill förbjuda koranbränningar och det andra ser det som handlingar som faller under yttrandefriheten?

– De som säger att det faller under yttrandefriheten måste förstå att religionsfriheten också finns. De som ber och går till församlingen här har rätt att göra det. Det kommer inte att sluta vid koranbränningar. Resultatet finns redan. Det slutar som i Nya Zeeland och Christchurch, säger Ali Haji.

TERRORDÅDET I CHRISTCHURCH

Den 15 mars 2019 gick Brenton Tarrant in i al Noor-moskén i centrala Christchurch i Nya Zeeland och öppnade eld mitt under fredagsbönen. Han gick sedan vidare till moskén i Lindwood i samma stad och attackerade besökare även där.

Över 50 människor dödades och ett 30-tal personer fick vårdas för skottskador. Gärningsmannen livesände också attacken i sociala medier.

Efter terrordådet dömdes Brenton Tarrant till livstids fängelse, utan möjlighet till frigivning i förtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Koranbränning i Linköping 2020

Mer i ämnet