Foto: TT

Motalas brandmän först med drönare

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Motala är först i Sverige med att använda drönare som fast utrustning.

Sedan tidigare finns det flera räddningstjänster runt om i landet som använder kamerautrustade drönare. Men Motala är först med att ha det som fast utrustning i ledningsbilen.

– Vi kommer att utrusta vår ledningsbil med en fyrmotorig multikopter och det är ingen annan som har det. Det innebär att vi kan använda utrustningen så fort vi kommer fram till en olycksplats, vid i stort sett varje larm av lite större karaktär, säger brandmästare Stefan Fredriksson till Corren.

Motalas sju brandmästare har utbildats i att köra drönaren som har cirka en kilometers räckvidd och når en höjd på drygt 120 meter.

– Det här kan bli ett fantastiskt hjälpmedel. Vi kan lyfta med drönaren och göra en första besiktning av en olyckplats och se var någonstans de stora farorna för vår personal finns och på så vis säkra ett tryggt ingripande från vår sida, brandmästare Håkan Sandberg till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.