”Vi kommer att stoppa Pegidas hatmarsch”

Uppdaterad
Publicerad

Den islamfientliga rörelsen Pegida som planerar en manifestation i Linköping måndagen den 2 mars får nu förväntade motreaktioner.

Direkt efter att det blev känt att en Ödeshögsbo för Pegidas räkning ansökt om demonstrationstillstånd i Linköping startade motreaktionen.

– På mindre än ett dygn hade vi över 400 personer via social medier, som vill delta i en motdemonstration, säger Fanny Rosberg, talesperson för No Pegida Sverige.

Även om strategin ännu inte är färdig är målet att stoppa den islamfientliga demonstrationen på Stora torget i Linköping måndagen 2 mars.

– Vi kommer att stoppa Pegidas hatmarsch på ungefär samma sätt som i Malmö, där vi hindrade dem från att höras. Just nu är vi ungefär 500 personer, säger Fanny Rosberg.

I samband med Pegidas första offentliga möte i Sverige – i Malmö den 9 februari – sade en rörelseföreträdare att målet är demonstrationer i svenska städer på måndagar framöver.

Pegida (Patriotiska européer mot islamiseringen av Västerlandet) startade i Tyskland och har under vintern fått efterföljare i andra länder.

Rörelsen protesterar mot en påstådd islamisering av västvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.