Foto: TT

Nära till skyddad natur i Östergötland

Publicerad

Många mår bra av att vistas i skog och mark, och för att komma ut till olika naturområden behöver vi inte åka långt.

I Östergötland har vi i genomsnitt 2,5 kilometer från bostaden till naturen. Det minsta avståndet har de boende på Gotland. Där är det bara 1,8 kilometer till närmaste skyddade naturområde.

Lugn och harmoni

Fyra av fem personer tycker att det är viktigt för hälsan och livskvaliteten att kunna vara i naturen. Det visar de rapporter som Naturvårdsverket har tagit del av.

– Att skydda natur som naturreservat eller nationalpark innebär att värdefull natur bevaras och görs tillgänglig för naturupplevelser. Tätortsnära skyddade områden dit människor lätt kan ta sig är extra viktiga för människors friluftsliv, säger Stefan Henriksson på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Fler skyddade naturområden

Genom att regeringen nu satsar på skydd av värdefull natur tror Naturvårdsverket att antalet naturreservat kommer att öka kraftigt i framtiden. Från ca 130 till runt 300 nya naturreservat per år kommer att skapas.

– Att skydda naturen gör att värdefulla skogar och vatten, fjäll och myrar, ängar och hagar och alla dess arter inte hotas eller förstörs – nu eller i framtiden. Och de kommer även att vara till nytta för människor som vill uppleva värdefull och intressant natur, säger Stefan Henriksson på Naturvårdsverket.

Med skyddad natur avses nationalparker, naturreservat eller naturvårdsområden.

Medelavstånd till skyddad natur (kilometer)

Örebro län 1,8

Gotlands län 1,8

Stockholms län 2,0

Blekinge län 2,1

Södermanlands län 2,2

Östergötlands län 2,5

Västra Götalands län 2,6

Uppsala län 2,9

Skåne län 2,9

Hallands län 2,9

Jönköpings län 3,1

Dalarnas län 3,1

Västmanlands län 3,5

Kalmar län 3,7

Kronobergs län 3,9

Västernorrlands län 3,9

Gävleborgs län 4,4

Västerbottens län 4,8

Jämtlands län 5,3

Värmlands län 5,4

Norrbottens län 5,4

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.