Cindy Karlsson från Åland är en av deltagarna. Foto: SVT

”NärCon” – en resa i fantasin

Uppdaterad
Publicerad

Spelkonventet NärCon vinter pågår för fullt i Linköping. Runt 3 000 deltagare från hela Sverige och från utlandet har samlats för att tävla, umgås och visa upp sina dräkter.

För många är cosplay mer än bara en hobby.

– Vi har väldigt bra sammanhållning. Att klä sig som sin favoritfigur betyder väldigt mycket för mig. Dessutom är det lätt att få vänner här och det är kul att vara en del av det, säger Camilla Friis Ryde, deltagare från Danmark.

NärCon vinter hålls i år i Anders Ljungstedts gymnasiums lokaler. På konventet kan man spela spel på konsol och arkad, dygnet runt. Det finns gott och shopping och lokalerna är självklart fyllda av cosplayare i kreativa kostymer.

Vad är det bästa med cosplay?

– Att skapa själv, det är typ det som drar mig, att få skapa egna grejer, säger Vilda Eklund, deltagare från Piteå.

Otilia Persson från Åland är utklädd till ett skelett, i handen har hon en skylt som förklarar att hon erbjuder den som vill en kram.

– Jag låter folk krama mig och så får de ett klistermärke, säger hon.

En spontandans utbryter i lokalen mitt under vår intervju med Linköpingskillen Erik. Han är tveksam till om han ska ansluta eller inte.

– Nja, vi får se. Förmodligen, det blir nog så, svarar han.

 Irma Vandenpol kommer från Stockholm och har som tradition att komma till Linköping på cosplay två gånger om året.

– Jag tycker det här är det bästa konventet i hela Sverige. Det är liksom störst, det kommer mycket folk hit, säger hon.

Se hela inslaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.