Sverigedemokraterna får fyra tomma stolar i länet. Foto: TT/Montage

Näthat bakom SD-politikers avhopp på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna Kaj Lundmark och Björn Ljung tog avstånd från kvinnan bakom facebookgruppen Medborgargarde Gotland. Då hängdes de ut på högerextrema hatsajter. Nu lämnar de sina politiska uppdrag i regionfullmäktige på Gotland.

– Det gjorde att vi tappade all ork och motivation, säger Kaj Lundmark till SVT Nyheter Öst.

Facebookgruppen skapades i samband med den upprörda stämning som uppstod på ön efter att en rullstolsburen kvinna anmält en gruppvåldtäkt.

– När vi tog avstånd från den drabbades vi av den så kallade högersvansen och hängdes ut på högerextrema sajter. Jag har fått en massa ”skitmejl”, men inga konkreta hot, säger Kaj Lundmark.

Läs mer: Misstänkt våldtäkt upprör på Gotland

Kommer ni att lämna partiet nu?

– Det har vi inte tagit ställning till ännu. Det har varit en del övertalningsförsök om att stanna. Jag lämnar i alla fall de styrelseuppdrag jag har i partiet nu.

Vem som tar över Sverigedemokraternas två tomma stolar i regionfullmäktige är oklart. I senaste valet hade man öppna valsedlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.