Arkivbild. Foto: Arkivbild/SVT

Naturskyddsföreningen överklagar provbrytning

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningen i Ödeshög överklagar gruvbolaget Tasman Metals tillstånd att provspränga i Norra Kärr utanför Gränna.

Nu förbereds aktioner liknande de mot kalkbrotten i Ojnareskogen på Gotland, skriver Östgötacorrespondenten.

Nyligen sade Länsstyrelsen i Östergötland ja till provbrytningen, där Tasman Metals vill leta efter sällsynta jordartsmetaller. Tillståndet gäller med omedelbar verkan, med andra ord innan beslutet vunnit laga kraft.

Grännagruva

Kan vara felaktigt

Men Naturskyddsföreningen i Ödeshög överklagar nu till mark- och miljödomstolen och kräver att tillståndet omedelbart stoppas. Man anser också att Länsstyrelsen gjort en bristfällig prövning, som kan vara formellt felaktig.

Den nystartade organisationen Aktion Rädda Vättern samarbetar med Naturskyddsföreningens lokalavdelning i frågan.

Inte skynda på

-  Länsstyrelsen har inget sakskäl för att påskynda en sådan här process ytterligare. Det är bättre att det får ta sin tid och att man undersöker alla miljöaspekter, säger Johan Elwing, ordförande Aktion Rädda Vättern, till Östnytt.

Det tänkta gruvområdet ligger inom Vätterns tillrinningsområde, vilket enligt organisationen skulle kunna medföra stora risker med tanke på lakvatten och damm.

Upprörda känslor

– Folk är oroliga och det är många boende som blir upprörda över att det här bara rinner igenom utan att de blivit tillfrågade, säger Johan Elwing.

Gruppen planerar nu att bevaka området.

– Vi kommer inte att ha vaktgrupper, men det sker en bevakning. Vi håller ögon och öron öppna, säger Johan Elwing.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grännagruva

Mer i ämnet