Newcastlesjukan skapar stor oro

Uppdaterad
Publicerad

Oron bland länets äggproducenter stiger när källan till det fruktade fågelviruset Newcastle ännu inte kunnat spåras. Östnytt har träffat en av de som har sin äggproduktion strax utanför Linköping.

– Man blir lite skakis när det är så här. Är det redan smittat, ska jag flytta äggboden? Man vet inte riktigt hur man ska bära sig åt, säger äggproducenten Anders Wiktander.

Varje morgon gör han den dagliga kontrollen. Han ser efter att hönorna ätit och druckit som de ska och att de värpt tillräckligt många ägg.

– Sen skriver jag i min liggare och ser så att det inte har blivit fall i någonting. Men än så länge ser allting bra ut, konstaterar han.

Okänd källa

Det var för drygt två veckor sedan Newcastlesjukan kontaterades på en gård utanför Norrköping. I fredags en i Motala kommun och på en gård söder om Linköping misstänks smittan ha förekommit. 126.000 värphöns har avlivats. Men ännu har smittan inte kunnat spåras:.

– Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) håller på att smittspåra, men har inte hittat källan än, säger Helen Loor, länsveterinär på Länsstyrelsen i Östergötland.

Kan drabba alla fåglar

Newcastlesjukan är inte skadlig för människor, men det är en allvarlig sjukdom, enligt Helen Loor. Det är en virussjukdom som angriper fåglarnas nervsystem och andningsorgan. Smittan kan drabba alla fågelarter och kan föras indirekt mellan besättningar.

Vilda fåglar som kommer i direktkontakt med fjäderfä kan också överföra smitta. Viruset kan även överföras korta avstånd via luften. Det finns inte i ägg, men kan finnas på skalen. Därför kan även ägg vara en smittkälla

– Har du en hängig höna hemma ska du kontakta en veterinär, uppmanar Helen Loor.

Ska hållas inomhus

De drabbade gårdarna har spärrats av och omfattas av restriktioner; ett skyddsområde med tre kilometers radie från gården och ett övervakningsområde med tio kilometers radie.

– Här får djuren inte förflyttas och ska hållas inomhus, säger Helen Loor.

Givetvis är det här något äggbranschen märker av. Jocke Berglin, chaufför vid KG:s ägg, får sterilisera sin lastbil vid varje ny gård han kommer till.

– Det här kan lamslå hela äggproduktionen i Östergötland. Träffar det det fler gårdar har vi inga ägg att hämta. Och då blir det äggbrist i hela Sverige, konstaterar han.

För Anders Wiktander har Newcastlesjukan inte inneburit några restriktioner och han kan leverera sin ägg som vanligt.

– Men det är klart att man känner oro, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.