Foto: TT

Nordens första ädelstenskonferens hålls i Kisa

Publicerad

Symposiet kommer att fokusera på nyheter och forskning inom ädelstensområdet. Eftersom det aldrig tidigare anordnats en liknande konferens i Sverige eller i Norden förväntas experter från hela Europa delta.

– Sverige är faktiskt som ett U-land med underutvecklad generell kunskapsnivå och regelverk jämfört med de flesta andra länder, säger Jan Asplund, gemmolog och kvalitetssäkrare av ädelsten.

De två initiativtagarna Jan Asplund och Conny Forsberg är gemmologer, och har arbetat med att kvalitetssäkra ädelsten åt bland annat auktionsfirmor, tullen och pantbanker i många år. De anordnar konferensen tillsammans med Sveriges gemmologiska riksförening som är en ideell förening som värnar om ädelstensbranschen i Sverige.

Ädelsten är tvärvetenskapligt

– Det är så fascinerande. Man kan fördjupa sig hur mycket som helst både kemiskt och fysikaliskt, men även kulturhistoriskt. Och även i det rena hantverket och slipteknik, säger Jan Asplund.

Jan Asplund och Conny Forsberg vill lyfta intresset och kunskapen i hela ämnet. I första hand i Sverige, men även i Finland och Danmark vars motsvarigheter till Gemmologiska föreningen också kommer att delta på konferensen.

Alltid haft betydelse

– Något av det första den förhistoriska människan bearbetade var bärnsten och pärlor och Gamla testamentet är fyllt av ädelstenar, säger Jan Asplund. Stenåldersmänniskorna använde nefrit, som är en typ av jade som sedan följt med i tiden.

Sverige är världsledande på guld järn och koppar – Kiruna står ensamt för flera procent av världens järnmalm och Skellefteåfälten för upp emot 90 procent av Europas guldproduktion.

– Men när det gäller ädelstenar (som också är mineral), är Sverige väldigt eftersatt, menar Jan Asplund.

I Kolmården finns det fyndigheter av rökkvarts som kan slipas till ädelsten.

– Det finns lokalt små fyndigheter och folk har hemliga ställen och slipar, berättar Jan Asplund.

Gemmologins tvärvetenskapliga väsen kommer att vara tydligt och diskussioner väntas framförallt handla om syntetiska diamanter och ursprungsidentifiering av ädelstenar av både etiska och marknadsföringsmässiga skäl.

Alla involverade

– Målgrupp är alltså alla som på något vis är involverade i att arbeta med ädelstenar, såsom guldsmeder, juvelerare, värderare, auktionsverk, antikhandlare, ädelstensslipare men även geologer, mineraloger och konsthistoriker väntas delta, säger Jan Asplund.

Under konferensen kommer flera internationellt mycket välkända experter inom olika delar av ädelstensområdet att tala och ännu fler kommer att vara på plats som åhörare.

Scandinavian Gem Symposium kommer att hållas i Kisa den 18 juni 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.