Foto: TT

Norrköping kan få flytande asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har, tillsammans med Göteborgsföretaget Accumul8or, tecknat ett ramavtal om att använde en båt till asylboende. Norrköpings hamn är ett av alternativen för båten.

Eftersom båten är stor som en Finlandsfärja och kan rymma över 1 200 personer så står inte kommunerna i kö för att ta emot den. Norrköping har tackat nej.

– Det är av två skäl. Dels för att det skulle störa den normala hamnverksamheten och dels för att Norrköpings kommun har bättre lösningar på boenden för asylsökande, säger kommunalråd Lars Stjernkvist (S).

Logistiskt svårt

Att ta emot så många personer på ett och samma ställe är problematiskt, oavsett vilka som skulle bo där, säger han.

– Det vore logistiskt mycket svårt att sköta. Vi tror mer på småskaliga lösningar där asylsökande har tillgång till affärer och kommer in i samhället. En stor båt vore verkligen en nödlösning och som situationen ser ut nu så klarar vi oss ändå, säger Lars Stjernkvist.

Ersätta evakueringsbostäder

Men Migrationsverket menar att läget i de tillfälliga evakueringsbostäderna är så pass allvarliga att de behöver mer långsiktiga lösningar. Då blir en båt ett möjligt alternativ.

– Ja, just nu handlar det i vissa fall om att välja mellan ett gympasalsgolv eller något som det här. Nästa steg blir att hitta en hamn som passar, säger Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket.

Sannolikt hamnar inte båten i Norrköping, nu när kommunen tackat nej. Men i teorin kan Migrationsverket fatta beslutet om båten på egen hand, säger Lars Stjernkvist.

– Ja, i teorin kan de göra så men det är inte troligt. Då måste de samråda med oss.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.