Har man plockat skräp är risken mindre att man själv skräpar ner, enligt Städa Sverige.

Sopberg ska byggas på Tyska torget

Uppdaterad
Publicerad

Hela Norrköping ska ”dammsugas” på skräp på lördag. Sen ska allt skräp läggas på en stor hög på Tyska torget mitt i staden.

I helgen ska Norrköping storstädas. På lördag kommer 400 personer från cirka 20 föreningar att hjälpas åt att göra rent på stadens gator och torg.

Pedagogiskt syfte

För första gången genomförs städdagen ”Städa Norrköping”. Bakom städdagen står organisationen ”Städa Sverige” som genomfört liknade dagar i andra städer runt om i landet.

– Det finns ett pedagogiskt syfte i att ha en städdag. Har man själv plockat skräp är risken mindre att man själv skräpar ner, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige.

Bygga ett sopberg

Städarna kommer att förses med handskar, plockare, påsar och tröjor och när de är klara ska de samlas med sitt skräp på Tyska torget för att bygga ett gemensamt soppberg. Samlingen kommer att ske mellan klockan 12.00–13.30.

– Sopberget kommer att ge Norrköpingsborna en uppfattning om hur mycket skräp som samlas på fel ställe, berättar Lars Söderström, strateg på tekniska kontoret i Norrköpings kommun.

Rent Norrköping

Städa Norrköping är ett samarbete mellan Norrköpings kommun, Pantamera och Städa Sverige. Norrköpings kommun arbetar sedan tidigare aktivt mot nedskräpning bland annat genom kampanjen #SnyggaretryggareNorrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.