Foto: SVT

Norrköpingstjejen Anna tävlar om EM-titel i kategorin florist

Publicerad

Den 1-3 december anordnas Yrkes-EM i Göteborg. 500 ungdomar från hela Europa tävlar om EM-titeln i yrkesskicklighet i 35 olika yrken. Östergötland bidrar med tre tävlanden.

19-åriga Anna Kalsson från Norrköping tävlar i kategorin florist.

– Ju närmre det kommer desto mer nervös blir man. Man kan göra så oväntade kombinationer och testa och så, det är som att vara konstnär fast med blommor, säger Anna Karlsson.

På tre dagar ska hon göra sex blomsterarrangemang i olika kategorier och tävla mot 13 andra florister från hela Europa. Tills dess gäller det att förbereda sig.

Ska vara annorlunda

– Det ska vara lite annorlunda. Kanske oväntad form eller färgkombination och sen att det är tekniskt bra och fint att titta på, säger Anna.

Det är mycket som ska stämma för att kamma hem poäng från domarna. De tävlande får en viss pott blommor att använda sig av och allt sker på tid. Tävlingsformen påminner en hel del om matlagningsprogramen på tv.

Lite som Kockarnas kamp

– På Kockarnas kamp till exempel har de en viss tid på sig att hacka en viss grönsak. På den tiden ska vi göra en bukett till exempel. Det är lite samma tänk, säger Anna.

Vad tror du, skulle det passa att göra tv-format av florister?

– Absolut, det tycker jag. Det skulle vara jätteroligt och lite nytt, säger hon.

Fakta

De tävlande i Yrkes EM är upp till 25 år och har alla gått en yrkesutbildning. Man tävlar i allt från möbelsnickeri och svetsning till grafisk design och servering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.