arkivbild Foto: Oskar Jönsson/SVT

Nu byggs lokaler för miljarder åt försvaret

Uppdaterad
Publicerad

En helt ny garnison med garage, verkstäder och utbildningslokaler. Militärens nya strategi på Gotland innebär investeringar på 2 miljarder kronor per år den närmsta tiden.

På Gotland smyger soldater runt i skogen på Tofta skjutfält. Det är övning i plutonsanfall och skotten haglar mot den iscensatta fienden som försöker inta ön från luften.

– Nu är försvarsmakten på plats, vi visar tydligt vår vilja att försvara Gotland, säger Mattias Ardin, överste och chef för försvaret på Gotland.

Försvaret på Gotland

De är en del av den permanenta insatsen som funnits på ön sedan mitten av september och övar på platsen där Gotlands nya garnison ska byggas. Ritningar visar hur det ska bli garage, verkstäder och utbildningslokaler. Allt till en kostnad av 780 miljoner kronor.

De närmsta åren kommer investeringarna på byggnader åt försvaret att öka kraftigt, det enligt Fortifikationsverket som är ansvariga för försvarets fastigheter.

– Vi behöver fastigheter och anläggningar som är anpassade till en ny militär strategi, säger Urban Karlström, generaldirektör på Fortifikationsverket.

Kraftiga investeringar

Fortifikationsverket räknar med att investeringarna ökar till närmare 2 miljarder kronor per år den närmsta tiden, vilket kan jämföras med ett snitt på runt 900 miljoner kronor per år de senaste 20 åren.

 – Vi ser en rejält ökad investeringsvolym de närmaste åren. Det är en konsekvens av det säkerhetspolitiska läget, säger Urban Karlström. 

Men samtidigt är det inte länge sen som försvaret hade stora lokaler på till exempel Gotland.

År 2004 lades Gotlands sista regemente P18 ned, då fanns en hel garnison med mycket av det som nu ska byggas upp igen.

– Stridsvagnsgarage, stridsvagnsverkstad, spolanläggning, drivmedelsanläggning. Allt fanns, säger Hans Håkansson, överstelöjtnant och chef för hemvärnet på Gotland när han guidar oss runt bland de gamla lokalerna. 

Han berättar att stridsvagnsverkstäderna rustats för tiotals miljoner kronor. Men lokalerna såldes ut när P18 lades ned. Idag är det istället privata aktörer som bilmekaniker och glasslager som håller till på området.

Dyra nedläggningar

– Den kapitalförstöring som skett under de senaste tio till femton åren när man lagt ned regementen och sålt material är en av de största kapitalförstöringarna som Sverige har genomfört, det har aldrig skett tidigare, säger Karlis Neretnieks tidigare chef på P18 och rektor vid försvarshögskolan. 

Fortifikationsverket menar dock att de hade behöva bygga nytt ändå. 

– Det är nya förband som kräver fastigheter som är anpassade för deras behov. Nu behövs andra typer av byggnader, säger Urban Karlström. 

Planen är att den nya garnisonen på Gotland ska stå färdig till hösten 2017. 

– Det var synd att de lade ned ett bra regemente. Jag tycker det är bra att man inför så mycket försvarspersonal i Sverige som möjligt, säger Tobias Botin, soldat från Skaraborgs regemente på övning vid Tofta. 

– De tidigare försvarsbesluten har fattats i ett annat omvärldsläge, jag väljer nu att se framåt, säger Mattias Ardin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet