Dags att dra proppen ur Göta kanal

Uppdaterad
Publicerad

I vinter töms Göta kanal för en omfattande renovering. Den snart 200 år gamla kanalen har aldrig renoverats och nu har verkligheten kommit ikapp.

Nästan åtta av de nio handgrävda milen kommer under vintern att tömmas i olika omgångar. Renoveringen är ett måste om kanalen ska hålla även i framtiden. Kanalen är i så dåligt skick att den annars hade fått stängas av säkerhetsskäl. 

Har inte skött anläggningen

Renoveringsarbetet drog igång redan tidigare i år. När SVT Nyheter Öst gjorde ett nedslag i Söderköping för ett drygt halvår sedan stod kanalen tom på vatten och maskinerna var i full gång.

– Anläggningen är 200 år gammal och verkligheten har kommit ikapp. Vi har inte skött anläggningen på det sätt som behövs, förklarade Anders Donlau på Göta kanalbolag. 

Anders Donlau är projektledare för hela renoveringsarbetet som går under namnet Göta kanal 2.0.

– Under arbetets gång har vi lärt oss mycket om hur anläggningen är byggd och vilka tekniker man använde. Man får mer och mer respekt för de gamla metoderna som faktiskt har fungerat i 200 år, säger Anders Donlau.

58 000 soldater

Göta Kanal med sina 58 slussar räknas som Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna. Hela kanalen är 19 mil lång, varav 8,7 mil är grävd och sprängd kanal.

58 000 soldater från 16 olika regementen arbetade med grävningen. Arbetet började 1810 och och 22 år senare, 1832, kunde kanalen invigas.  

Renoveringen beräknas kosta över en halv miljard kronor och arbetet ska vara klart tills kanalen öppnar för säsongen i maj 2017. 

I samband med arbetena kommer man också att dokumentera kanalen inför framtiden.

– När kanalen är tömd passar vi på att filma för att kunna få en överskådlig bild av hur kanalen ser ut utan vatten och hur kommande projekt ska prioriteras, säger Anders Donlau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.