Kerstin från Norrköping får flytta till ett äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Wiwi Heggblads kamp för sin 94-åriga mamma är över. I dag meddelade Söderköpings kommun att hon får flytta in på ett äldreboende om bara två veckor.

Kerstin Johansson ser nästan ingenting och kroppen värker så hon måste ta starka värktabletter varje dag. Ensamheten gjorde henne deprimerad. Därför ansökte hon om att få flytta till ett äldreboende.

Men Norrköpings kommun sa nej. Social trygghet kan man få från hemtjänsten och på dagverksamheter, ansåg kommunen. Hennes dotter, Wiwi Heggblad, överklagade domen och fick rätt av förvaltningsrätten. Då överklagade Norrköpings kommun.

Wiwi har under tiden låtit sin mamma flytta hem till henne. I hemmet vårdar hon också sin dementa make så det har varit en tuff period.

Kerstin har blivit sämre

Men i dag fick Wiwi Heggblad och hennes mamma besked från Söderköpings kommun: En plats på ett äldreboende i Söderköping väntar och Kerstin får flytta in om bara två veckor.

– Det känns som om en sten har fallit från mina axlar, säger Wiwi Heggblad.

Söderköpings kommun har tidigare meddelat att Kerstin får stå i kö för att få en plats på serviceboende. Men sedan dess har Kerstin blivit sämre och därför har kommunen omprövat sitt beslut. Kerstin får flytta direkt till ett vårdboende där det finns personal dygnet runt.

– Vad snabba de var i Söderköping! De gjorde hembesök för bara två veckor sedan. Och redan får mamma en plats. Mamma är jätteglad, säger Wiwi Heggblad.

Snart går flyttlasset

Hennes mamma håller just nu på att flytta ut sakerna från sin lägenhet och Wiwi hade hyrt ett containerförråd där de skulle lagra möbler och minnessaker i väntan på ett äldreboende.

– Nu slipper vi packa in mammas saker i ett förråd. Nu kan hon äntligen flytta till ett äldreboende.

TINA ENSTRÖM

011-210128

tina.enstrom@svt.se

HÖR AV DIG!

SVT Nyheter granskar just nu äldresomsorgen. Har du tips eller egna erfarenheter? Hör av dig till tina.enstrom@svt.se. Du får vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.