Tomten lämnar Kolmården för Gotland.

Nu flyttar Tomten till Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Den nya snabbjärnvägen som ska dras genom Östergötland gör att Kolmårdstomten Håkan Thornell nu får sitt hus inlöst.

Det första förslaget om Ostlänkens dragning i Norrköping är nu klart.

– Det är ju mitt för huset som den nya järnvägen ska dras. Sen ska den in i berget därborta, rakt igenom ”Tomtebyn”, säger Håkan Thornell, när han visar runt på ägorna. Visst är det sorgligt. Men samtidigt är det skönt att vi har fått ett besked. Vi har haft det över oss i så många år, berättar han.

I snart tjugo år har han varit jultomte i tomtebyn som han har byggt upp i Kolmårdsskogen. Förra julen hade han över 17 000 besökare.

Men nu flyttar han till Gotland. Kanske redan till sommaren.

– Jag är lite imponerad av gotlänningarna. Jag tycker om deras anda – att man har något gemensamt, de är lite patrioter. Och så finns det ingen järnväg där, säger Håkan Thornell.

Tågbro i frukträdgården

Det är fler än Håkan Thornell som drabbas i den nya spårlinjen som Trafikverket nu presenterar.

– Rakt igenom fruktträdgården blir det. Det är som att skära i ett hjärta. Det har tagit 23 år att få ett besked sen de började att fundera på Ostlänken. Jag förstår inte hur Trafikverket kan behandla oss så här, säger hotellägare Maria Svensson vid Hotell Stenkullen.

Beklagligt att det har tagit tid

– När man genomför stora infrastrukturprojekt så är det vissa individer som hamnar i en olycklig situation, och det är bara att beklaga, säger Johan Levál, projektledare vid Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.