Arkivbild. Foto: KUSTBEVAKNINGEN / TT

Nu görs de första skisserna för framtidens hav

Publicerad

Ett första steg för planeringen av hur havet i framtiden ska kunna användas på ett effektivt och samtidigt hållbart sätt har nu tagits.

Det är Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som ligger bakom de nya så kallade havsplanerna.

Tanken är att planerna ska ge riktlinjer och klarhet i hur havet bör användas för att arbetet ska bli så effektivt och samtidigt hållbart som möjligt, nu och framöver. Kort och gott handlar det också om planeringen av utrymmet i havet, såväl på ytan som på botten.

Havsplanerna är avsedda att visa landets samlade syn på hur havet bör användas genom stora drag och få detaljer. Planerna ska därigenom förena sociala, näringspolitiska och miljöinriktade mål.

Ny lag 2014

2014 fick Sverige en ny lag där havsplanering är i fokus. Utifrån lagen har regeringen gett i uppdrag till HaV att se till att landets tre havsplanområden, Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet, får varsin havsplan. I området för Östersjön ingår alla kustkommuner i Gotlands och Östergötlands län.

– Det är angeläget att kustkommuner och regionala aktörer är med och bidrar i havsplaneringen. Samordningen är särskilt viktig i områden där havsplanen och den kommunala översiktsplanen överlappar varandra. Den tidiga avstämningen är ett bra tillfälle för dialog kring dessa frågor, säger Cathy Hill, som arbetar med havsplanefrågorna på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Idéer och invändningar

I början av 2017 kommer de berörda kommunerna tillsammans med regionala organisationer och statliga myndigheter få chansen att diskutera de första skisserna. De som har idéer, frågor eller invändningar mot planerna har chans att yttra dem fram till april.

Gränsöverskridande frågor

Även myndigheter i Sveriges grannländer, som har liknande uppdrag som HaV, kommer att kontaktas för att diskutera gränsöverskridande frågor.

– Våra grannländer har intressen i våra hav, till exempel går deras handelssjöfart här och miljön är gemensam. Det vi gör påverkar dem – och tvärtom, säger Thomas Johansson, chef för havsplanering och maritima frågor på HaV, i ett pressmeddelande.

Nästa steg i processen för att fastställa planerna är ett samråd som kommer att hållas i slutet av 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.