Jan Holmbom har startat ett nytt förlag i Boxholm,

Antalet författare ökar rejält i Boxholm

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer ut all fler boktitlar i Sverige. Orsaken är alla som struntar i förlagen och ger ut sina böcker själva. Jan Holmbom har startat ett nytt förlag i Boxholm.

Det är ett i raden av den nya typen av bokförlag, där vem som helst får ge ut sina böcker, utan att bli refuserad. Bara man betalar kalaset själv så får man all praktisk hjälp av förlaget.

77-åriga Laila debutant

– Om du spelar golf eller målar så är du ju beredd att satsa på din hobby, men många som skriver stoppar ner sitt material i en byrålåda istället för att dela med sig av det, säger Jan Holmbom.

En av dem som nu gett ut en bok på hans förlag är 77-åriga Laila Karlsson, som har två byråar fulla med saker hon skrivit genom livet:

– Jag har alltid haft i bakhuvudet att det bara är kändisar som får ge ut böcker, om det är aldrig så tråkiga böcker så får de ge ut dem ändå, bara för att de är kända.

Schepps norrköpingsdeckare slog rekord

Att få sin bok utgiven på ett stort förlag är svårt, bara ett av ungefär 500 inskickade manus blir böcker. Det och enklare teknik är starka skäl till att egenutgivningen nu växer våldsamt i Sverige. Susanna Romanus är publicistisk chef Norstedts:

– Det betyder väl att vi måste vara lite mer på tårna, Emelie Schepp är ju bra exempel på det och E. L. James ”50 nyanser”. Båda började som självpublicerare och plockades sedan upp av stora förlag, så det är ju ytterligare ett sätt för oss att hitta talanger.

Motalabon Emelie Schepp vann förra veckan priset som årets deckarförfattare på deckarfestivalen på Gotland. Hon har blivit en förebild för många egenutgivare:

– Jag tröttnade på att vänta på svar från förlagen, jag satte målet att bli sveriges största egenutgivare och med 40 tusen sålda exemplar blev jag det, jag tror egenutgivning kommer att växa lavinartat.

Emelie Schepps kriminalromaner i norrköpingsmiljö säljs nu i ett 30-tal länder.

”Det kommer ut för många böcker”

Till Kungliga Biblioteket i Stockholm skickas ett pliktexemplar av varje ny bok som trycks, där har man märk en ökning av egenutgivna böcker från ungefär 1500 per år till 2500 idag. Den kraftiga utvecklingen gör at man nu ska börja föra statistik över egenutgivningen, för att ta reda på till exempel vad för sorts böcker som trycks på de små egna förlagen och hur marknaden växer.

Idag är drygt 10 procent av de svenska böckerna egenutgivningar, en siffra som växer varje år och kanske är vi på väg mot amerikanska förhållanden där 60 procent av böckerna ges ut av egenutgivare.

– Det kommer ut för mycket böcker överhuvudtaget, det är en överutgivning och blir en urvattning, så i någon mån kanske kvaliteten sjunker på det som kommer ut, säger Susanna Romanus, publicistisk chef Norstedts.

Demokratisk rättighet

Men förläggaren Jan Holmbom i Boxholm tycker det är en demokratisk rättighet at få ge ut sin bok:

Och det är ju väldigt vackert att se ett fullvuxet fruntimmer gråta, säger han, som Laila Karlsson gjorde när hon fick ta emot det första exemplaret av sin tryckta bok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.