Foto: TT

Ny metod kan stoppa epilepsianfall

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Linköpings universitet har framställt en anordning som vid den första signalen doserar ut en substans för att stoppa ett epileptiskt anfall.

Med dagens läkemedel för till exempel Parkinsons sjukdom och epilepsi finns det risk att substanserna hamnar runt i blodet och kan göra skada på ställen de inte behövs.

Men med den nya uppfinningen så kan anordningen, som består av en sensor och en jonpump, fånga upp signalerna tidigt och stoppa dem i det exakta området av nervceller som det uppstår.

– Vår teknik gör det möjligt att interagera med såväl friska som sjuka neuroner – nervceller. Vi kan nu börja undersöka möjligheterna att hitta terapier för neurologiska sjukdomar som är så snabba och lokala att patienten inte ens märker av dem, säger Liu-forskaren Daniel Simon i ett pressmeddelande.

Försöken har hittills bara utförts i en mushjärna, och resultaten har tagits fram vid laboratoriet för organisk elektronik vid Campus Norrköping, LiU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.