Det har varit varmt i år i världen, men inte i Sverige. Foto: TT

Nu kommer kylan och snö

Uppdaterad
Publicerad

Efter en mild nyårshelg väntas nu kallare väder och snö.

– Det är kalluft över hela landet, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI till TT.

Varm nyårsafton

Årets sista dag 2016 blev osedvanligt varm i stora delar av landet. 10,8 grader i bland annat Södertälje och Harstena (Östergötlands skärgård) var landets högst uppmätta nyårstemperaturer sedan 1972.

Men nu kommer kylan

– Kalluften har ju redan dragit ner. Vi har ju allmänt minusgrader i i stort sett hela landet just nu. Det är bara på västkusten där det ligger på någon enstaka plusgrad. Och det håller i sig i stort sett hela veckan, säger Lisa Frost.

I större delen av Götaland blir det ett par minusgrader under tisdagen. I Svealand mellan två och sju minusgrader. Dessutom drar ett snöfall in österut över landet.

– Längs västkusten och i Skåne möjligen i form av regn, men i övrigt handlar det om snö.

Längre fram i veckan blir det ännu kallare i södra Sverige

-Mellan fem och tio minusgrader för Stockholmsområdet. Så det är ju kallare luft på ingång, vinterväder, den här veckan. Och minusgraderna väntas även i Götaland, med kallare och minusgrader längs västkusten.

I samband med morgondagens lågtryck och snöfall har SMHI utfärdat en klass 1 varning för Östergötlands-, Södermanlands- och Örebro län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.