Arkivbild Foto: Janerik Henriksson / TT

Ny satsning på personer med funktionsnedsättning

Publicerad

Nu har beslutet om att satsa på arbete för personer med funktionsnedsättning klubbats. En av arbetsplatserna som kommer att erbjuda sysselsättning är Smedstad ridsportcenter.

Det är omsorgsnämnden i Linköpings kommun som beslutat om att avsätta 1,7 miljoner kronor för att fler personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ska komma ut i arbetslivet.

Vände sig till kommunen

Arbetslösheten är högre bland personer med psykisk funktionsnedsättning jämfört med resten av befolkningen. En av de arbetsgivare som kommer att erbjuda platser i framtiden är Smedstad ridsportcenter. De vände sig själva till kommunen för att erbjuda sin medverkan i satsningen.

– Det har hela tiden varit vår önskan att fylla huset med olika aktiviteter och inte bara ridning. Dessutom är det här en jätteviktig målgrupp så det är helt fantastiskt att kunna vara med och bidra till att de tar sig ut i arbetslivet, säger Veronica Möller, omsorgsansvarig på Haga stall och omsorg, som driver verksamheten på Smedstad.

Vaktmästarsysslor och i stallet

Projektet är fortfarande bara i sin linda, men redan nu har ridcentret en uppfattning om hur sysselsättningen skulle kunna se ut. Bland annat handlar det om vaktmästarsysslor, städuppgifter och arbete i stallet.

Hur det tillslut kommer att bli beror på vilka människor som kommer att sysselsättas på anläggningen.

– Vi har en idé om vad vi ska göra, nu ligger egentligen bollen lite hos verksamheten, omsorgskontoret har gett uppdraget till Leanlink och vi har ett möte inplanerat till i början av april, säger Veronica Möller.

– Vår förhoppning är att vi ska komma igång under sommartiden, det beror lite på hur snabbt man hittar människor, men vi hoppas givetvis på att komma igång så snabbt som möjligt, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.