Nu tvingas romerna flytta

Uppdaterad
Publicerad

I dag flyttades de husvagnar som romerna bott i på en gård utanför Motala. Själva protesterade de utanför kommunhuset.

– Vi vill ju fortsätta ställa upp för dessa människor, vill ju inte att de ska bo i kalla bilar eller tält så här års, säger fastighetsägaren Thomas Grüber.

Thomas Grüber har haft ett antal romska familjer boende i husvagn på sin gård i Fivelstad utanför Motala. Men kommunen beslutade att verksamheten skulle likställas med camping.

Tiggarnas situation

En verksamhet som Thomas Grüber saknar tillstånd för. Så med hot om vite på en kvarts miljon kronor började han i dag forsla bort husvagnarna från tomten.

– Någon enstaka kan man ha men när det blir såhär många och man tar betalt, då anser vi att det handlar om en camping, säger Håkan Samuelsson, bygglovchef i Motala.

Husvagn framför kommunhuset

Och en husvagn placerades demonstrativt framför kommunhuset i Motala. Och strax före tolv blev polisen kontaktad om dempnstration utan tillstånd. Några romer hade då placerat sig utanför med plakat. En tyst protest mot att de nu kan tvingas sova utomhus.

– Vagnen kommer att stå kvar till kvart över fyra och sedan hämtar jag den och tar konsekvenserna, säger Thomas Grüber.

Demonstrationen pågick fram till 16.00 och Thomas Grüber kommer att få betala böter för tilltaget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggarnas situation

Mer i ämnet