Foto: SVT

Ny salva kan revolutionera brännskadevården

Uppdaterad
Publicerad

Svårt brännskadade patienter kan behandlas med en enzymsalva i stället för kirurgi. Nu inleds den nya behandlingen – som väntas revolutionera brännskadevården – på Universitetssjukhuset i Linköping.

Behandlingen införs på patienter med stora brännskador på över 15 procent av kroppen. I stället för att operera bort skadad vävnad och transplantera hud tar kirurgen bort den skadade vävnaden kemiskt med hjälp av enzymer.

– För brännskadade patienter innebär det att man behandlas med en enzymsalva istället för att genomgå regelrätt kirurgi, som ofta innebär mycket blödning, säger Folke Sjöberg, överläkare och professor vid hand- och plastikkirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, i ett uttalande.

Behandlingen har under året testats på mindre skador vid medicinska centra i Europa och USA och resultaten uppges ha varit lovande. Det handlar om bättre läkning och goda kosmetiska resultat.

– Data hitintills har varit väldigt övertygande om att dels är effekten bra och dels så är det säkert för patienten, säger Folke Sjöberg.

Brännskadeavdelningen (BRIVA) i Linköping bedriver rikssjukvård och tar emot svårt brännskadade patienter från hela landet.

Hör överläkare Folke Sjöberg berätta mer om hur enzymsalvan fungerar i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.