Ragnvi Andersson är museipedagog på Östergötlands museum. Foto: SVT

Ny utställning: Modet på det glada 1920-talet

Uppdaterad
Publicerad

”Pärlor, paljetter och politik” heter en ny utställning som invigs på Östergötlands museum i Linköping på lördag. Här visas kläder från 1920-talet, ett frigjort mode i en tid då svenska kvinnor får rösträtt.

– 1920-talet är en oerhört dynamisk och händelserik tid. Mycket händer ute i Europa men i Sverige lever man i huvudsak det glada livet fram till börskraschen 1929, säger antikvarien Gunnel Mörkfors.

Kastade korsetterna

Det glada 20-talet är tiden då kvinnorna kastade korsetterna, kapade kjolarna och klippte håret kort. Den nya tidens kläder skulle hålla för arbete.

–Till vardags har man kläder som är enkla och löst sittande för att ha god rörelsefrihet i arbetet och privat, säger museipedagogen Ragnvi Andersson.

Foto: SVT

Glitter på dansgolvet

Men det raka och enkla gällde inte på dansgolvet  – här trädde pärlorna och paljetterna fram. Jazzen och dansen charleston gjorde entré och den nya kulturen kritiserades på löpsedlarna.

Gunnel Mörkfors, antikvarie på Östergötlands museum. Foto: SVT

–Det möter motstånd och det står i tidningarna att jazzen är förödande för ungdomen. Framförallt för kvinnorna som bär korta kjolar och börjar röka ordentligt, säger Gunnel Mörkfors.

Samling från Emy Fick

Utställningen visar i huvudsak 1920-talets mode och merparten av kläderna hör till museets samling med kreationer och modeaccessoarer från Emy Fick (1876-1958). Här finns även nyproducerade plagg som sytts upp utifrån konstnären Siri Derkerts modeteckningar från 1920-talet.

–De kvinnor som jobbade för rösträttsfrågorna var alltid välkädda. De var hårt ifrågasatta eftersom de sas slarva med hem och hushåll. Det var viktigt för dem att vara prydligt klädda när de var ute och protesterade, säger museipedagogen Ragnvi Andersson.

TV: Se inslaget från vårt besök här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.