Nya asylboenden – trots många asylsökande i kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att kommunalråd i hela Sverige protesterar fortsätter Migrationsverket att upphandla nya asylboenden i små kommuner som redan har tagit emot många asylsökande. Det visar SVT Östnytts granskning.

Fängelser, äldreboenden, sanatorier. Allt går att omvandla till asylboenden. Behovet av nya platser är stort och bara det senaste halvåret har Migrationsverket upphandlat över 22.000 nya platser för asylsökande.

Det senaste halvåret har även protesterna vuxit sig allt starkare från kommuner som känner sig överkörda av Migrationsverket.

SVT granskar flyktingmottagningen

– Det är ett systemfel när man kan få öppna hur stora asylboenden som helst i en kommun,nästan utan kommunens inblandning, sa Mikael Lindfors (S), kommunalråd i Norsjö kommun till Västerbottensnytt i oktober.

Skapar problem

Kommunledningen i många av de mindre kommunerna säger att det blir svårt att få fram lokaler, förskollärare och lärare så att alla asylsökande barn ska få en plats.

– Vårt dilemma är att vi vet inte om det kommer några barn och hur gamla de är, sa Ingrid Augustinsson-Swennergren, kommundirektör i Karlskrona till Blekingenytt i december.

– Lokaler tror jag vi kan klara, men lärare måste fram, sa Lena Jatko, kommunchef i Pajala till Nordnytt i september.

”Det är oansvarigt”

Och ibland får kommunledningen inte ens veta vad som är på gång.

– Det kommer ungefär som ett brev på posten, som när åskan slår ner eller vad man ska jämföra med. Myndigheterna har skött det här på ett uselt sätt, sa Peter Lindström (S), kommunalråd i Åsele kommun till Västerbottensnytt i augusti.

– Att ha så totalt obefintlig dialog med kommunen, jag tycker det är oansvarigt, sa Åsa Johansson (S), kommunalråd i Hagfors till Värmlandsnytt i oktober.

Upphandlingarna fortsätter

Men trots protesterna har Migrationsverket fortsatt att upphandla asylboenden i just dessa kommuner, som redan har många asylsökande. Det visar SVT:s granskning.

Vi har gått igenom det senaste halvårets upphandlingar av asylboenden i Sverige. Fyra stora upphandlingar har gjorts sedan i somras.  Vi har tittat både på de asylboenden som Migrationsverket redan har skrivit avtal med och de asylboenden som fortfarande granskas i väntan på ett avtal.

Granskningen visar att mer än 4 000 av platserna för asylsökande hamnar i kommuner som redan tidigare har tagit emot många asylsökande.

”Inte en penningsfråga”

Hultsfreds kommun låg till exempel redan i somras på en fjärdeplats bland de kommuner som hade högst andel asylsökande per invånare. Trots det har Migrationsverket upphandlat ytterligare 225 platser i kommunen.

Även Lindesbergs kommun låg bland de tio översta kommunerna på samma lista. Ändå har Migrationsverket upphandlat 55 nya platser för asylsökande där.

I Valdemarsviks kommun planeras ett tredje asylboende, trots att kommunledningen har protesterat. Och så ser det ut på många orter över hela landet.

– Man skickar ut 300 personer och sedan får kommunen ta hand om förskola, skola och så vidare, säger Erland Olauson (S), kommunalråd i Valdemarsvik, till Östnytt.

Men ni får väl ersättning för det också?

– Ja, det är inte en penningsfråga. Men Valdemarsvik har inte ett gäng lärare, ett gäng lokaler som väntar på att det ska komma en massa folk, säger Erland Olauson.

Nya upphandlingar

I de här kommunerna har Migrationsverket upphandlat nya asylboenden trots att kommunen redan hade många asylsökande:

Askersund: 280 nya platser

Boden: 200 nya platser

Gullspång: 56 platser

Alvesta: 60 platser

Filipstad: 130 platser

Flen: 85 platser

Hylte: 50 platser

Hällefors: 360 platser

Härnösand: 300 platser

Lessebo: 120 platser

Mellerud: 324 platser

Norberg: 130 platser

Skara: 300 platser

Säffle: 71 platser

Söderhamn: 60 platser

Torsby: 132 platser

Hagfors: 270 platser

Hultsfred: 225 platser

Högsby: 400 platser

Kramfors: 316 platser

Lindesberg: 55 platser

Valdemarsvik: 136 platser

Kungsör: 91 platser

Ljusnarsberg: 91 platser

Vi har räknat samtliga platser som har vunnit upphandlingar det senaste halvåret, både asylboenden som Migrationsverket redan har skrivit avtal med, anläggningar där asylsökande redan har flyttat in och även asylboenden som granskas av Migrationsverket och som alltså ännu inte har ett färdigt avtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar flyktingmottagningen

Mer i ämnet