Arkivbild – fågelinfluensa i Danmark

Nya fall av fågelinfluensa på Gotland och i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Idag, fredag, har SVA fått provsvar som visar att ytterligare tre fåglar har dött av fågelinfluensan.

Det är den mest dödliga formen av fågelinfluensan, H5N8, som Statens Veterinärmedicinska Anstalt nu kan konstatera att de tre fåglarna haft. Fåglarna har påträffats på tre olika platser i landet:

  • en sparvhök, som hittades i centrala Norrköping för några dagar sedan,
  • en kråka vid Sanda på Gotland
  • en vigg på Utö, öster om Nynäshamn.

– Det finns jättemycket fågelinfluensa nu, det är bara så, framförallt vid ostkusten och på Gotland. Det är viktigt att de som har tamfåglar verkligen skyddar sina besättningar, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på SVA.

På Gotland upptäcktes fågelinfluensan redan i november, när provsvar visade att en havsörn drabbats och för ett par dagar sedan konstaterade man att smittan fanns i uppsättning höns på Utö.

– Vi ser ju att fågelinfluensan fortfarande florerar bland vilda fåglar och rekommenderar att alla som har tamfåglar håller dem inomhus, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket..

H5N8 har nu hittats i 15 länder inom EU och dök upp i Sverige, bland värphöns i Skåne, i mitten av november. Efter det har smittan hittats hos flera vilda fåglar i landet, men Karin Åhl poängterar att smittan bara är farlig för fåglar, ingen människa har drabbats av den.

Sedan tidigare gäller skyddsnivå 2 i hela Sverige på grund av fågelinfluensan, vilket bland annat innebär att fåglar ska hållas inomhus, eller åtminstone inhägnade utomhus, att mat och vatten helst inte ska stå ute och att utställningar och tävlingar är förbjudna. Mer information finns här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.