Nya regler för strandskydd

Uppdaterad
Publicerad

Nya strandskyddsregler ska få fart på byggandet och tillväxten i framförallt småkommunerna. Men det finns de som tror att förslaget inte kommer att få någon större effekt.

2009 beslutade regeringen att lätta på de hårda strandskyddsreglerna. Med viss översyn från Länsstyrelsen fick kommunerna själva ta ansvaret för att fatta beslut om dispenser av strandskyddet.

Men effekten av tillväxten har uteblivit och från och med den 1 september vill man lätta på reglerna.

– De regler som träder i kraft i dag innebär att Länsstyrelsen får upphäva strandskyddet vid mindre sjöar och vattendrag som har liten betydelse för strandskyddets betydelse, säger Emma Hagström, handläggare för strandskydd på Länsstyrelsen Östergötland.

Regeringen är nu beredd på att underlätta ytterligare underlätta reglerna. Naturvårdsverket har i uppdrag att utreda hur skyddet för mindre sjöar och vattendrag skulle kunna slopas helt. Något som Länsstyrelsen ser risker med.

I Finspång finns sedan länge intresset för nybyggnationer runt sjöar och vattendrag. Men man tror inte att ett sådant förslag skulle innebära särskilt mycket för kommunen.

– Det är ju väldigt små vattendrag och sjöar vi pratar om. Vill man skapa attraktiva områden måste det handla om en riktig sjö, säger Jan-Erik Heintze, samhällsbyggnadschef i Finspång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.