Foto: TT

Nya rekommendationer för barn i bilen

Uppdaterad
Publicerad

Med nya rekommendationer ska den höga säkerheten för barn i bil som Sverige har nu stärkas ytterligare.

Rekommendationen är att små barn ska åka bakåtvända till minst fyra års ålder. För större barn är det säkrast att sitta i bältestol, på bälteskudde eller ett så kallat integrerat barnskydd.

– Den nationella rekommendationen bidrar till en samsyn kring hur barn färdas säkert i bil, vilket innebär att den svenska barnsäkerhetskulturen stärks. Vinnarna är de minsta barnen, säger Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare på Folksam i ett uttalande.

Bakom den nya rekommendationen – som du i sin helhet hittar här – står tunga representanter för bilindustrin, Trafikverket, Transportstyrelsen, NTF, VTI, barnstolstillverkare, Autoliv och Folksam.

”Måste stå enade i Sverige”

Bilars krocksäkerhet har utvecklats mycket de senaste decennierna. Tack vare Euro NCAP, det europeiska utvärderingsprogrammet för nya bilar, så har till exempel de flesta bilmodellerna numera nyckelavstängning av passagerarkrockkudden i framsätet.

– Men vi kan inte förlita oss på att Euro NCAP driver utvecklingen så att det fortsätter att främja säkerheten för barn i Sverige. Här måste vi stå enade i Sverige för att bibehålla vår höga standard och tradition att skydda barn i bil, säger Anders Lie, säkerhetsspecialist på Trafikverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.