Nya varningssystem ska stoppa skolattentat

Publicerad

I Norrköping satsas det nu på säkrare skolor. Klingsborgsskolan kommer att bli pilotskola för nya varningssystem.

Attentatet på en skola i Trollhättan i höstas, när tre personer dödades, är en av de händelser som fått kommuner att se över säkerheten på sina skolor.

– Så klart var ju händelserna i Trollhättan en väckarklocka för många, säger Richard Tjernström, säkerhetschef Norrköpings kommun.

Norrköpings kommun rustar för hur potentiella hot ska mötas. Broschyr och säkerhetsplaner har tagits fram och när Klingsborgsskolan står färdigrenoverad så kommer den som första skola ha system som varnar om det finns ett akut hot. I krislägen så är det inrymmning istället för utrymning som gäller. Elever och lärare ska inte fly från skolan utan söka skydd i den.

– I andra länder så tränar man det här ofta, man tränar inrymning, man tränar att möta väpnat våld och vi är inte riktigt där i Sverige än, det oroar väldigt mycket att dra igång såna här saker, berättar Richard Tjernström, säkerhetschef Norrköpings kommun.

Kommunen arbetar också för att upptäcka hoten innan de sätts i verket. Man utvärderar nu komersiella datasystem som söker på youtube, sociala medier och i andra forum efter misstänkta formuleringar.

– Vi vet att man vid tidigare angrepp, i Finland till exempel, har gjort inlägg som har innehållit underförstådda varningar om platser, om vapen, eller om hat och alla såna här ord vill vi fånga upp, säger Richard Tjernström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.