Nyköping väntas nå 50 procent ekologisk mat redan i höst

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett avgörande i domstol i veckan, ser det nu ut som att Nyköping kommun kommer att nå målet om hälften ekologisk mat redan till hösten. Igår berättade SVT Sörmland att Eskilstuna kommun ska ha hälften ekologisk mat till år 2020.

Det var egentligen förra hösten som Nyköping kommun skulle ha varit uppe i 50 procent ekologisk mat. Men upphandlingen överklagades och allt lades på is under åtta månader.

För två dagar sedan fick kommunen ett domslut som sa att Nyköping hade gjort rätt. Kommunen fortsätter nu att satsa på upphandlingar istället för att utbilda egen personal.

– Vi har ju haft måltidsupphandlingar i Nyköpings kommun i tjugo år ungefär, så det är inget nytt påfund, säger Jonas Hultberg (MP) kommunalråd Nyköping.

Men blir inte det dyrare?

– Nej, enligt de beräkningar som har gjorts så ska det tydligen inte bli det. Det är självklart någonting som man kan utvärdera allt eftersom hela tiden, säger Jonas Hultberg (MP) kommunalråd Nyköping.

Skulle det inte vara aktuellt att utbilda så kommunen kan sköta sig själva då?

– Det är alltid någonting som man kan titta på och jag tror att i valrörelsen kommer vi nog att se förslag på det, Jonas Hultberg (MP) kommunalråd Nyköping.

Eskilstuna kommun som har över 70 tillagningskök väljer istället att utbilda sin kökspersonal. Samtidigt förenklar man för mindre lokala producenter att odla ekologiskt. Det ska vara anledningen till varför målet på 50 procent ekologisk mat ska vara uppnått först om sex år. 

– Att ställa om en produktion idag till ekologiskt, det tar ett antal år om man är företagare i Sörmland och Eskilstuna. Vi tycker det är viktigt att man inte ökar den andel som man handlar utanför landets gränser. Så vi tycker man ska jobba både med näringslivspolitik och gentemot lantbruket för att de ska kunna ställa om och leverera till kommunen, säger Magnus Johansson (MP) kommunalråd Eskilstuna.

Idag har Nyköpings kommun 20 procent ekologisk mat medan Eskilstuna kommun ligger på dryga trettio. En siffra som överstiger den nationella nivån som är på 25 procent. Men omställningen på mer ekologiskt ska inte behöva innebära fler kostnader.

– Det är en merkostnad men på det stora hela så kan man ändå se det som relativt marginell. Så de mervärdena som vi får ut av det här är mångt mycket större, säger Jonas Hultberg (MP) kommunalråd Nyköping.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.