Arkivbild på bussar vid Linköpings rececentrum. Foto: SVT

Östgötatrafiken går i bräschen för nytt betalsätt

Publicerad

Brukar du swisha? Nu har du möjligheten att använda det populära betalsättet även då du ska resa med länets tätortstrafik.

I en dryg veckan har det varit möjligt att betala sina enkelbiljetter i Linköping, Norrköping och Motala med betalsättet Swish.

Östgötatrafikens kommunikationschef Eva Jylltorp menar att det är ett enkelt betalsätt som växer sig allt starkare.

– Vi har sett att kunderna använder sig av det i många andra sammanhang, vi har även sett att det växer snabbt och ville därför haka på det, säger Eva Jylltorp.

Redan stark respons

Eftersom tjänsten är så pass ny har ännu inga användarundersökningar genomförts, men redan nu syns en positiv respons från resenärerna. Sedan starten för en dryg vecka sedan har 25 procent av betalningarna via appen skett med det nya betalsättet.

– Det verkar uppskattat redan i den omfattningen, det tydligaste beviset vi har är att det används, säger Eva Jylltorp.

Först med mycket

Östgötatrafiken går i bräschen och är en av de första aktörerna i landet som erbjuder möjligheten att använda betalsättet vid köp av resor med kollektivtrafiken. För några år sedan var de även bland de första att ta bort betalning med kontanter på bussar och tåg.

– Det är inte så att vi har en målsättning att vara först, absolut inte, ibland kan det vara bättre att vara tvåa eller trea, men i det här fallet har vi haft en bra dialog med Swish och fick förmånen att vara bland de första, säger Eva Jylltorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.