Foto: TT

Nytt fall av mjältbrand på gård i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett fall av mjältbrand har konstaterats i besättningen med nötkreatur på den först smittade gården vid Omberg i Östergötland. – Det är så klart ett bakslag men helt oväntat var det inte, säger Lotta Andersson, stf chef på enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket till SVT Nyheter Öst.

Det nya fallet är en tjur från samma besättning som först upptäcktes ha mjältbrand. Denna tjur har inte betat i samma område som något av de andra smittade djuren.

– Tjuren hittades i en hage och tyvärr så trodde vi att den sanering vi gjorde förra gången var tillräcklig, men tydligen inte. Nu är det totalt fem fall som konstaterats, fyra på en gård och ett fall på en annan gård i Östergötland, säger Lotta Andersson.

Utbrott av mjältbrand

Smittspårning pågår

Personal från Jordbruksverket, Länsstyrelsen Östergötland och Statens veterinärmedicinska anstalt arbetar med mjältbrandsfallen vid Omberg. Alla områden där smittade djur har befunnit sig är avspärrade och smittspårning för att hitta smittkällan pågår.

Vandrare och andra besökare ska hålla sig utanför de spärrade områdena för att minimera risken för smittspridning och för att inte störa det viktiga saneringsarbetet.

Är det aktuellt att avliva andra djur som varit i närheten?

– Nej, det är inte aktuellt. Vi vaccinerar nu hela besättningen och prioriterar djuren efter hur stor smittrisken är.

Bakterien – en underjordisk överlevare

Fall av mjältbrand har förekommit långt tillbaka i tiden i regionen och de sporer som bakterierna bildar överlever mycket länge i jorden. Vid exempelvis grävarbeten kan sådan smitta åter orsaka dödsfall hos vilda och tama idisslare. Något som alltså kan vara orsaken till att fem djur nu avlidit.

Fakta om Mjältbrand

Mjältbrand

Mjältbrand orsakas av en sporbildande bakterie, Bacillus anthracis. Sporerna är mycket motståndskraftiga och kan överleva i jord över 50 år. Alla däggdjur är känsliga för infektionen. Av våra husdjur drabbas oftast nötkreatur, får, hästar och getter i nämnd ordning. Grisar, hundar och katter är mindre känsliga.

Människor kan också bli infekterade och det finns tre olika former av infektionen:

  • Hudform
  • Lungform
  • Tarmform

Hudformen är vanligast och lungformen är allvarligast.

Sjukdomen förekommer över hela världen men antalet utbrott varierar med bland annat klimat. Inkubationstiden är 3–5 dagar. Mjältbrand förekommer sporadiskt i Sverige.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har gjort en geografisk kartläggning av gårdar som spärrades på grund av mjältbrand under åren 1916-1961.

Smittspridning  Mjältbrand

Djuren blir vanligen smittade genom att de äter jord eller jordinblandning i foder med mjältbrandssporer. Djuren kan också bli smittade av att äta kött från mjältbrandskadaver eller om de andas in damm med mjältbrandssporer.

Typiska symtom

Nötkreatur

  •  Plötsliga enstaka dödsfall hos nötkreatur utan att man sett tecken på sjukdom. Efter döden kan man se mörkt, icke koagulerat blod rinna ur kroppsöppningarna. Likstelhet inträffar inte.
  • Vid långsammare sjukdomsförlopp kan djuren få hög feber, är mycket slöa och ofta har de diarré, blodiga flytningar från nosen, blodblandad mjölk och lokala svullnader på kroppen. Djuren kan få missfall. Även vid denna form är dödligheten hög.

Hästar

  • Hög feber, diarré och koliksymtom. Sjukdomen leder till döden. Vid långsammare förlopp kan djuren leva upp till en vecka.

Grisar

  • Ovanligt att de insjuknar hastigt. Grisar får oftast förändringar i svalget, vilket leder till att de får svårt att svälja och, i grava fall, svårt att andas.

Hundar och katter

  • Är relativt resistenta mot infektionen och kan tillfriskna. Hundar kan få svullnader runt mun och hals.

Anmälningsplikt

Mjältbrand lyder under Epizootilagen vilket innebär att djurägare och veterinär måste rapportera misstanke om mjältbrand i besättningen.

Vad gör jag om jag misstänker mjältbrand?

  • Ring veterinären.
  • Isolera djuret om det fortfarande lever.
  • Täck över kroppen om djuret är dött.
  • Öppna absolut inte kadavret eller orsaka blödningar.
  • Var försiktig vid all hantering av kroppen. Använd till exempel handskar, skyddsmask och skyddskläder.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av mjältbrand

Mer i ämnet