Foto: SVT

Nytt korttidsboende ska spara miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det råder högt tryck efter platser på korttidsboenden i länet. Idag klipptes invigningsbanden på ett nytt korttidsboende på Universitetssjukhuset i Linköping.

Linköpings och Norrköpings kommun betalar miljonbelopp i avgifter till regionen för patienter som stannar kvar på sjukhusen, efter att de är färdigbehandlade. Under 2016 betalade Linköpings kommun sju miljoner kronor och Norrköping drygt en miljon kronor. Året innan var motsvarande summa tio miljoner för Linköping och drygt fyra miljoner för Norrköping. 

Kommer det här boendet lösa problemen i Linköping?

– Ja, faktiskt så är vi övertygade om att det är ett positivt bidrag eftersom vi får tio platser till. Men också för att vi kommer att utveckla samarbetet mellan regionen och kommunen när det gäller att säkra upp hemgången för de äldre. Vi tror att det här kommer att göra att vi blir lite snabbare  och på ett ännu bättre sätt kan möta upp den äldres behov, säger Mikael Sanfridson (S), ordförande i äldrenämnden i Linköpings kommun.

Test fram till årsskfitet

Linköpings kommun och Region Östergötland samverkar nu kring det nya korttidsboendet, som är placerat på Universitetssjukhuset. Regionen står för lokalerna och kommunen står för verksamheten.

– Det är bra för Region Östergötland och den vårdplanering vi har på Universitetssjukhuset. Det här samarbetet med Linköpings kommun innebär ju liksom att vi också får en lättnad på de vårdplatser som så att säga hade varit upptagna med patienter som vi nu kan lägga på den här nya avdelningen. Så det är bra för patienterna och det är bra för vårt vårdflöde på sjukhuset, säger Mats Johansson (S), ordförande i regionstyrelsen.

Se bilder från invigningen och hör kommentarer här. 

Korttidsboendet öppnade i onsdags och var redan på fredagen fullbelagt. Verksamheten ska nu testas fram till årsskiftet och kommer därefter att utvärderas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.