Mjölbys nya kraftvärmeverk är fliseldat Foto: SVT

Nytt värmeverk invigt i Mjölby

Publicerad

Idag togs ett stort steg för miljön i Mjölby när det nya kraftvärmeverket invigdes.

Samtidigt lovade energiministern på plats att hitta lösningar även för bolagets vindkraftssatsningar som hotas av försvarets verksamhet.

– Den här investeringen innebär ju att vår produktion blir i det närmaste fossilfri och dessutom kommer vi producera el i det här kraftvärmeverket så vi får ju även förnybar elproduktion, säger Lena Svensk, vd för Mjölby-Svartådalen Energi.

– Jag ville gärna vara med om den här invigningen därför att det här är ett ypperligt exempel på hur vi ställer om vårt samhälle så att det blir mer förnybart, mer hållbart, anser Ibrahim Baylan (S), energiminister.

Vindkraften hotad

I Mjölbys nya kraftvärmeverk eldas det med skogsflis som ger förnybar energi och fjärrvärme. Det är bara en del av de satsningar som företaget har gjort för att producera miljövänlig el. En annan betydande del är vindkraften, men den delen hotas nu istället att dö ut eftersom Försvarsmakten vid Malmens flygplats sätter stopp för utbyggnad av vindkraften.

– För miljöns skull tycker jag att det är sorgligt, för så sakteliga kommer de nuvarande verken plockas ner och de står idag för en stor andel av elproduktionen i den här regionen, menar Lena Svensk.

– Den här frågan kommer ju upp i större delen av södra Sverige och det kan inte fortsätta på det här sättet. Vi måste hitta en balans i det här, så att vi både kan ha ett fungerande försvar och få rättmätiga krav på investeringar i ny energi, säger Ibrahim Baylan (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.