Foto: SVT

Oenighet om Slite hamn

Uppdaterad
Publicerad

S vill hyra ut Slite hamn till Nordstream men M och L säger nej.

Diskussionen var uppe redan när Nordstreams första gasledning byggdes. Slite hamn hyrdes ut för att kunna lasta om rördelarna till bygget.

Nu vill Nordstream bygga en andra ledning och diskussionen har blivit aktuell igen. Att hyra ut till ett ryskt företag som står nära den ryska staten är inte ok enligt borgerliga politiker på Gotland.

Rysk gasledning i Östersjön

Ett företag som alla andra

Björn Jansson (S) är ordförande i regionstyrelsen och vill hyra ut hamnen.

– Det är ett företag som vilket annat, som vill hyra delar av vår kaj, säger han till SVT Nyheter Öst.

Säkerhetspolitik måste vägas in

Moderater och liberaler i oppositionen säger istället nej.

Simon Härenstam (M) menar att den som inte ser alla olika aspekter om man säger ja till uthyrning.

– Det här är ju ett bolag som ägs till stora delar av ryska staten. Om man inte väger in säkerhetspolitik, EU-samarbete och energipolitik, ja då har man missat ganska mycket, säger Härenstam (M).

Regionen kan förlora ekonomiskt

L och M vill att Region Gotland säger nej till uthyrningen av Slite hamn även om det medför minskade intäkter för regionen på kanske 50 miljoner kronor.

– Vi gotlänningar har jobbat aktivt för att få en återmilitarisering av ön. Då kan vi ju inte ”lämna ut nyckeln” på andra sidan, alltså i Slite hamn, säger Johan Thomasson (L) till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet