Eleverna häpnar över befolkningsrekord

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan klockan åtta i morse blev vi tio miljoner invånare i Sverige.

SVT Öst åkte till en skola i Vadstena och pratade med elever i årskurs två. Vad tänker de om befolkningsmängden?

– Det är sjukt, konstaterade Olle Axelsson efter lite betänktetid.

I morse blev vi tio miljoner invånare. Och Sveriges befolkning växer så det knakar. 2024 väntas vi nå elva miljoner. 2060 kommer vi att vara 13 miljoner.

Fast eleverna i Vadstena var inte helt övertygade om tillförlitligheten i SCB:s prognoser.

– Om tio år kanske vi är 15 miljoner, vem vet? föreslog Adina Hedeborg.

Men tänk om det blir precis tvärtom, resonerade Tindra Petersson.

– Jag tror att det kanske sänks lite, för det kan ju vara så att andra länder blir ännu bättre än oss, så att de flyttar dit istället.  

– Jag tror att det kanske sänks lite, funderar Tindra Petersson. Foto: SVT

Men hur blir det nu med alla tryckta läroböcker framöver? Läraren Petter Ohls Magnusson försäkrade att man inte kommer att behöva gå över dessa med tippex. 

– Nej, det behöver vi faktiskt inte. I läroböckerna som vi har idag så står det inte hur många invånare vi har i Sverige. Den kunskapen kan vi lära ut ändå, förklarade han.

Se också: Så snabbt växer Sverige

Sverige började föra statistik över landets befolkning 1749. Då var vi knappt 1,8 miljoner. Senast vi passerade en miljongräns var 2004. Då gick vi från åtta till nio miljoner invånare. 

Mellan 2010 och 2015 ökade Sveriges befolkning med drygt fyra procent per år i snitt. Det är nästan snabbast i hela EU. Bara Luxemburg växte snabbare.

Varför blir vi fler?

Det föds fler än det dör i Sverige. Men befolkningsökningen beror framförallt på att invandringen de senaste åren varit hög.

Fram till 1930 var det fler som utvandrade än invandrade hit. Men de senaste åren har allt fler människor sökt sig hit. Under 2015 kom den största gruppen invandrare från Syrien.

2015 blev vi för första gången fler män än kvinnor i Sverige. Det beror bland annat på att männen nu lever längre och börjar närma sig kvinnorna i livslängd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.