Onödigt långa resor för slaktdjur

Uppdaterad
Publicerad

Svenska slaktdjur åker en sträcka som motsvarar solen tur och retur två gånger – varje år.

Det konstaterar forskare vid Linköpings universitet.

Ute i Europa motsvarar djurtransporterna så mycket som en tur och returresa till solen varje dag, det vill säga 30 miljoner mil.

– Varenda kilometer ett djur transporteras är negativt för dem. De är relativt stressade i de här miljöerna, det är troligtvis det mest stressfulla de upplever under sin livstid, säger Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi, till Östnytt.

Skulle kunna halveras

Uno Wennergren säger vidare till SR Vetenskapsradion att djuren åker långa sträckor från gårdar till slakterier helt i onödan.

– Vi vet precis från vilken gård, till vilket slakteri transporterna gått i Sverige och skulle man dirigera om det här – men slakterierna får slakta lika mycket under hela året, så man minskar inte deras produktion; då skulle vi kunna minska nöttransporterna med ungefär 40 procent och på grissidan med ungefär 20 procent. Sannolikt ännu mer för vi vet faktiskt inte exakt hur de plockat upp djuren.

Om djuren kördes till närmaste slakteri skulle alltså åktiden nästan kunna halveras.

Utvecklat datorprogram

Forskargruppen, som ligger bakom det datorprogram som skogsindustrin använder för att minska transporterna, har också tittat närmare på Scans transporter till slakteriet i Linköping.

Uno Wennergren menar att åkandet kan minskas bara genom att låta datorprogrammet hitta de bästa rutterna i stället för att – som Scan gör i dagsläget – planera dessa manuellt.

– Jag ser miljövinster i rena koldioxidutsläpp, jag ser bättre djuromsorg, kortare resväg för djuren och jag ser naturligtvis i sista änden ekonomiska vinster också, säger Annelie Lundell, kvalitetsdirektör på Scan.

Se mer i inslaget ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.